5/20/2009

SHEIKH JUNAIDI AL BAGHDADI

Sheikh Junaidi Al Baqhdadi

Junaid Al-Baghdadi adalah seorang ulama sufi dan Waliyullah yang paling menonjol namanya di kalangan ahli-ahli sufi. Tahun kelahiran Imam Junaid tidak dapat dipastikan. Tidak banyak dapat ditemui tahun kelahiran beliau pada biografi lainnya. Beliau adalah orang yang terawal
menyusun dan memperbahaskan tentang ilmu tasawuf dengan ijtihadnya. Banyak kitab-kitab yang menerangkan tentang ilmu tasawuf berdasarkan kepada ijtihad Imam Junaid Al-Baghdadi. Imam Junaid adalah seorang ahli perniagaan yang berjaya. Beliau memiliki sebuah gedung perniagaan di kota Baghdad yang ramai pelanggannya. Sebagai seorang guru sufi, beliau tidaklah disibukkan dengan mengurus perniagaannya sebagaimana sebagian peniaga lain yang kaya raya di Baghdad.Waktu perniagaannya sering disingkatkan seketika kerena lebih mengutamakan pengajian murid-muridnya yang dahaga terhadap ilmu pengetahuan. Apa yang mengagumkan ialah Imam Junaid akan menutup kedainya setelah selesai mengajar murid-muridnya. Kemudian beliau balik ke rumah untuk beribadah seperti Solat, membaca al-Quran dan berzikir. Setiap malam beliau berada di masjid besar Baghdad untuk menyampaikan kuliahnya. Ramai penduduk Baghdad datang ke masjid untuk mendengar kuliahnya sehingga penuh sesak.

Imam Junaid hidup dalam keadaan zuhud. Beliau ridha dan bersyukur kepada Allah SWT dengan segala nikmat yang dikurniakan kepadanya. Beliau tidak pernah berangan-angan untuk mencari kekayaan duniawi dari sumber pekerjaannya sebagai peniaga. Beliau akan membagi-bagikan sebagian dari keuntungan perniagaannya kepada golongan fakir miskin, peminta-minta dan orang-orang tua yang lemah.Bertasawuf Ikut Sunnah Rasulullah saw Imam Junaid seorang yang berpegang kuat kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Beliau senantiasa merujuk kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw dalam setiap pengajiannya.

Tausiyah

Beliau pernah berkata:"Setiap jalan tertutup, kecuali bagi mereka yang senantiasa mengikuti perjalanan Rasulullah SAW. Siapa yang tidak menghafal Al-Quran, tidak menulis Hadis-hadis, tidak boleh dijadikan imam dalam bidang tasawuf ini."

Keutamaan dan Karomah

Imam Junaid mempunyai beberapa kelebihan dan karamah. Antaranya ialah berpengaruh kuat setiap kali menyampaikan kuliahnya. Kehadiran murid-muridnya di masjid, bukan saja terdiri daripada orang-orang biasa malah semua golongan meminatinya. Masjid-masjid sering dipenuhi oleh ahli-ahli falsafah, ahli kalam, ahli feqih, ahli politik dan sebagainya. Namun begitu, beliau tidak pernah angkuh dan bangga diri dengan kelebihan tersebut. Diuji Dengan Seorang Wanita Cantik Setiap insan yang ingin mencapai keridhaan Allah selalunya menerima ujian dan cobaan. Imam Junaid menerima ujian dari beberapa orang musuhnya setelah pengaruhnya meluas. Mereka telah membuat fitnah untuk menjatuhkan martabat Imam Junaid.Musuh-musuhnya telah bekerja keras menghasut khalifah di masa itu agar membenci Imam Junaid. Namun usaha mereka untuk menjatuhkan kemasyhuran Imam Junaid tidak berhasil. Musuh-musuhnya berusaha berbuat sesuatu yang dapat memalukan Imam Junaid.

Pada suatu hari, mereka menyuruh seorang wanita cantik untuk memikat Imam Junaid. Wanita itu pun mendekati Imam Junaid yang sedang tekun beribadah. Ia mengajak Imam Junaid agar melakukan perbuatan terkutuk. Namun wanita cantik itu menjadi kecewa oleh Imam Junaid yang sedikitpun tidak mengangkat kepalanya. Imam Junaid meminta pertolongan dari Allah SWT agar terhindar daripada godaan wanita itu. Beliau tidak suka ibadahnya diganggu oleh seorangpun. Beliau melepaskan satu hembusan nafasnya ke wajah wanita itu sambil membaca kalimah "Laa Ilahailallah". Dengan takdir Tuhan, wanita cantik itu rebah ke bumi dan mati.
Khalifah yang mendapat pemberitahuan mengenai kematian wanita itu telah memarahi Imam Junaid karena menganggapnya sebagai suatu perbuatan jinayah.Lalu khalifah memanggil Imam Junaid untuk memberikan penjelasan atas perbuatannya. "Mengapa engkau telah membunuh wanita ini?" tanya khalifah. "Saya bukan pembunuhnya. Bagaimana pula dengan keadaan tuan yang diamanahkan sebagai pemimpin untuk melindungi kami, tetapi tuan berusaha untuk meruntuhkan amalan yang telah kami lakukan selama 40 tahun," jawab Imam Junaid.

Wafatnya Sheikh Imam Junaidi Al Baghdadi

Akhirnya kekasih Allah itu telah pulang memenuhi panggilan Ilahi pada tahun 297 Hijriyah. Imam Junaid telah wafat di sisi As-Syibli, salah seorang dari muridnya. Ketika sahabat-sahabatnya hendak mengajar kalimat tauhid, tiba-tiba Imam Junaid membuka matanya dan berkata, "Demi Allah, aku tidak pernah melupakan kalimat itu sejak lidahku pandai berkata-kata."

Ya Allah, curahkan dan limpahkanlah keridhoan atasnya dan anugerahilah kami
dengan rahasia-rahasia yang Engkau simpan padanya, Amin

No comments: